Zonnepanelen bij Q-Park Wildlands

Realisatie van een zonnestroom installatie op het dak van Q-Park bij Adventure Zoo Wildlands te Emmen

In opdracht van Netbeheerder Enexis heeft Indutecc een zonnestroom installatie geleverd waarbij de opgewekte stroom gebruikt wordt om elektrische auto's van bezoekers van Wildlands te kunnen laden.

De zonnestroom installatie bestaande uit 90x Solarwatt Glas/Glas panelen van 280WP  is geplaatst op het dak van Q-park bij de parkeerplaats van Wildlands.

Het dak van Q-Park is een bijzonder object vanwege de doorlopende welving van voor tot achter met een verval van ruim 3 meter. Er is dus geen vlak stukje dak aanwezig. De uitdaging was dan ook om op dit bijzondere dak toch zoveel mogelijk zonnepanelen te plaatsen. Onze leverancier Fischer heeft ter plaatse geholpen om dit dak te inventariseren en een customized draagsysteem te leveren. Dit systeem moest mechanisch verankerd worden zonder de waterdichtheid van het dak aan te tasten.

In Allround Installatie- en dakbedekkingsbedrijf Kobus vonden we de juiste partner welke alle disiplines in huis heeft om deze uitdagende klus te klaren. Kobus heeft het bestaande sedum van het dak verwijderd, de draagconstructie geplaatst, deze waterdicht verankerd en de panelen gemonteerd.

Vanwege de welving en dus de verschillende posities van de panelen t.o.v. de zon hebben we gekozen voor een Solaredge omvormer met optimizers per paneel. Om de installatie te beveiligen hebben we een Indutecc PV strinbox geplaatst met per string DC schakelaars, stringzekeringen en overspanningsbeveiliging.

In de toekomst wil Enexis dit project nog uitbreiden met een energie opslag systeem om de overdag opgewekte stroom ook 's avonds te kunnen gebruiken. De hele installatie is een proeftuin om ervaring op te doen met het duurzaam laden van elektrische auto's vanuit zonne energie. Om dit continu te monitoren heeft Fudura een online systeem ontwikkeld waarmee alle data inzichtelijk gemaakt wordt.

Een heel mooi project in een breed samewerkingsverband waarbij Indutecc zijn bijdrage heeft mogen leveren.

Met dan aan: