Van thuisbatterij tot utilitaire en industriële opslag systemen

Lokale opslag van energie is een onmisbare schakel in de energietransitie. Wij bieden o.a. High-End batterij systemen van Nilar om dit veilig en grootschalig te realiseren.

De vraag naar energieopslag wordt steeds groter, Indutecc is specialist op dit gebied. Of het nu gaat om een thuisbatterij, grootschalige opslag of off-grid systemen, Indutecc heeft altijd een passende oplossing. Kwaliteit en duurzaamheid staat hierbij voorop.

Batterij systemen voor grootschalige energieopslag

Energieopslag kan meedere doelen dienen:

  • Opslaan overcapaciteit zonnestroom om 's avonds zelf te gebruiken
  • Back-up bij netuival om uw continue bedrijfsvoering te waarborgen
  • Peak-shaving
  • Handelen in energie
  • Net balancing
  • Buurtbatterijen

Om een sluitend businessmodel te maken kunnen meedere van bovenstaande toepassingen gecombineerd worden in één systeem.

 

 

Met Nilar bieden wij een uniek systeem voor energieopslag. Met capaciteit van 11kWh tot MW systemen hebben wij altijd een passende oplossing.

Binnen de energietransitie worden veiligheid, recyclebaarheid en duurzaamheid steeds belangrijkere thema's. Dit zijn precies de sterke punten van Nilar. Nilar is als enige fabrikant ter wereld er in geslaagd een Bi-Polaire NiMH batterij te ontwikkelen welke zeer robuust en veilig is.

"Safer than Safe" noemen we dat. Daar waar Li-ion batterijen ivm veiligheid in containers buiten de deur geplaats worden, kunnen onze Nilar systemen veilig inpandig geplaatst worden. Dit bespaart de kosten van een container en de koeling daarvan (verliezen). 

Door de modulaire opbouw zijn de Nilar batterijen einde levensduur zeer gemakkelijk te demonteren en 100% te recyclen: Cradle to Cradle. Er bevinden zich geen zware metalen in de batterij en het elektrolyt is op waterbasis, dit maakt de Nilar batterij de meest millieuvriendelijke in zijn soort. De afzonderlijke batterijen zijn van 96 tot 144VDC en worden in een systeem gecombineert tot 576 of 600VDC; door de hoge spanning blijven de stromen beheersbaar laag, hebben we minder last van spanningsverliezen en kunnen de batterijen onderling met dunne bedrading gekoppeld worden.

Nilar batterijen worden geleverd als compleet systeem in een rack of cabinet en zijn voorzien van een "state of the art" BMS systeem. Dit combineren we met ABB batterij inverters en een EMS systeem om zo voor iedere situatie een passende oplossing te bieden. In samenwerking met Direct Current kunnen de Nilar batterijen ook direct in een DC netwerk opgenomen worden. De meest efficiente manier zonder AC/DC verliezen. De backbone vormt dan een dynamische DC bus waar direct PV panelen, verlichting, batterijen, autoladers e.d. op aangesloten kunnen worden. Zie onze productpagina van Nilar voor aanvullende informatie.

Thuisbatterijen

De vraag naar thuisbatterijen komt in Nederland langzaam op gang. Per 1 januari 2023 wordt de salderingsregeling op zonnepanelen geleidelijk afgebouwd. Dat wil zeggen dat het voordeel dat huishoudens en bedrijven ontvangen op hun energiebelastingen – in ruil voor het terugleveren aan het net – elk jaar iets minder wordt. Uiteindelijk wordt dat voordeel 0 en ontvang je alleen een vergoeding van de energieleverancier voor de teruggeleverde zonnestroom. Dat zal in 2031 het geval zijn. Omdat zonnepanelen steeds goedkoper worden, zal het op de lange termijn ook zonder subsidie financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Vanaf 2023 zal ieder huishouden en bedrijf met zonnepanelen automatisch meegaan met de afbouw van salderen, zonder daar iets voor te hoeven doen.Het besef dat de salderingsregeling vanaf 2023 wordt afgebouwd zogrt dat er meer belangstelling komt om teveel opgewekte zonne-energie zelf op te slaan om 's avonds te kunnen gebruiken. Indutecc biedt twee oplossingen voor thuisopslag met ieder zijn specifieke voordelen.

 

 

 

Van de Duitse toonaangevende fabrikant Solarwatt bieden we de Matrix thuisbatterij. Een schaalbaar systeem van 2,4 tot 12kWh. De Matrix wordt geplaatst tussen de zonnepanelen en de string omvormer in de DC kring. De omvormer "ziet" de batterij dus als een zonnepaneel. Afnakelijk van het aantal zonnepanelen en het eigen jaarverbruik bepalen we de juiste hoeveelheid opslag capaciteit. Door het schaalbare concept kan de Matrix "meegroeien" met de behoefte, er kunnen later altijd eenvoudig batterij units bijgeplaats worden. We combineren de Matrix met een Solarwatt energiemanager waardoor u via internet altijd inzicht heeft in uw opbrengst, verbruik, energiestromen en efficiëntie.

 

 

 

Van ABB bieden we voor thuisgebruik de React. Deze thuisbatterij is een combinatie van PV omvormer en batterij omvormer in één. Met de React kan loadmanagement uitgevoerd worden. D.w.z. dat we via uitgangscontackten bepaalde gebruikers kunnen schakelen op het moment dat er veel energie aanwezig is, b.v. als de batterij vol geladen is en er nog ruim voldoende zonnestroom opgewekt wordt. Tevens heeft de React een back-up mogelijkheid bij netuitval. In dat geval wordt er een extra uitgang actief welke kritieke gebruikers zoals b.v. de koelkast of verlichting over kan nemen. De React is leverbaar als een één fase PV inverter van 3,6 of 5KW en kan voorzien worden van 4, 8 of 12kWh aan batterijopslag.

 

Off-Grid systemen

 

Met Trustec bieden we off-grid systemen voor die locaties waar geen net voorhanden is. De Trustec omvormers zijn "all-in-one" systemen waar direct de zonnepanelen, batterijen en gebruikers op aangesloten kunnen worden. Naats volledig off-grid kunnen de Trustec omvormers eventueel gevoed worden door een generator of net zodat bij onvoldoende PV en batterij capaciteit toch de energievoorziening gewaarborgd wordt. De z.g. Feed-in omvormers van Trustec kunnen ook energie terug leveren aan het net waardoor een hybride systeem onstaat. Trustec omvormers zijn er van 1 tot 10kVA en leverbaar als één fase en drie fase omvormer. De aangesloten batterijen moeten 24 of 48VDC zijn.

We combineren de Trustec omvormers met ACES high performance batterijen.

 

Aces Energy is een Nederlands fabricaat van High-Performance Li-Ion batterijen. De grote capaciteit per batterij maken deze zeer geschikt voor gebruik in combinatie met de Trustec off-grid omvormer. 5 of 10kWh bij 24 of 48VDC per unit! De Aces batterij bestaat uit een RVS behuizing IP65 en is voorzien van een intern BMS systeem en beveiliging.