Indutecc specialisaties

Grootschalige Energieopslag om b.v. Netcongestie problemen het hoofd te bieden. Maar ook voor Energiehandel of Time Shift. Wij vinden altijd de juiste oplossing voor uw vraagstuk!

De vraag naar grootschalige energieopslag stijgt explosief om meerdere redenen:

  • Netcongestie problemen
  •  Time Shift
  • Energie handel
  • FCR markt

Al deze verschillende  redenen vragen om verschillende oplossingen.
Energieopslag is maatwerk. Dat geldt ook voor de juiste keuze van batterijen.
Indutecc biedt diverse mogelijkheden, afhankelijk van de doelstelling.
Waarbij wij altijd zoeken naar een combinatie van de meest duurzame eb de meest efficiënte batterijen.
Wij bieden dit altijd met een passend energie management systeem.

 

Netcongestie problemen:

Netcongestie hebben we in Nederland maar al te vaak en de problemen op het net worden steeds groter.
Nederland moet van het gas af en we gaan allemaal elektrisch rijden.
Beide zorgen voor nog meer behoefte aan elektrische energie, vanuit een net wat nu al vastloopt in diverse regio's.
Tel daarbij op de grote hoeveelheid nieuwe woningen en bedrijven (die ook gelijk gasloos zijn en dus meer elektrische energie vragen) dan is duidelijk dat we in Nederland een groot probleem krijgen met de infrastructuur.
Het aanpassen (verzwaren van de netcapaciteit) vraagt nog vele jaren terwijl de behoefte aan meet elektrische capaciteit er nu al is.
Dit veroorzaakt netcongestie.

Hierbij maken we onderscheid tussen twee soorten netcongestie:

  • Netcongestie bij afname: de netbeheerders kunnen onvoldoende capaciteit leveren voor nieuwe aansluitingen
  • Netcongestie bij invoeding: op veel locaties in Nederland mag er vanuit hernieuwbare energiebronnen (zon en wind) niet meer terug geleverd worden aan het net.

Zie via onderstaande link de actuele netcongestie problemen in Nederland, je kunt een keuze maken uit afname en invoeding:
Capaciteitskaart Netbeheer Nederland

Eén van de meest gebruikte oplossingen om deze problemen het hoofd te bieden is gebruik te maken van grote batterijen.
Bij Netcongestie afname kunnen we batterijen in zetten voor peak shaving. D.w.z. dat de de batterijen laden op het momnet dat het verbruik in een pand laag genoeg is om uit het net de batterij te kunnen laden.
Vervolgens worde de batterij ontladen op het moment dat de vraag naar energie groter is dan het net kan leveren.Dit kent natuurlijk zijn grenzen: er moeten voldoende momenten zijn op de batterij te kunnen laden en de pieken moet niet zo hoog zijn en lang duren dat de batterij het niet aankan.
Wij helpen graag mee een analyse van uw behoefte te maken en de beoordelen of een batterij in uw situatie zinvol is.

Bij Netcongestie invoeding mag de eigen opgewekte energie niet terug geleverd worden in het net. Dit betekent als u op zonnige dagen meer opwekt dan dat er op dat moment nodig is uw zonnestroom omvormers worden "geknepen". Er had dus veel meer opgewekt kunnen worden. Als vervolgens de zon ondergaat moet u weer dure energie inkopen. De gemiste opbrengst kan in batterijen worden opgeslagen om deze weer in te zetten als de zon onder gaat. Zo verhoogt u de zelfconsumptie van uw eigen opgewekte energie en voorkomt u dat u teveel dure energie moet inkopen. Of dit in uw geval rendabel is kunnen wij voor u uitrekenen.

Om een batterij meer rendabel te maken kunnen we deze ook inzetten op de flexibele energiemarkt.
Stel u gebruikt de batterij in de zomermaanden om het overschot aan energie, die niet teruggeleverd mag worden, op te slaan om deze 's avonds en 's nacht weer te gebruiken dan gaat dit in de wintermaanden niet lukken. Er is dan onvoldoende zonnestroom beschikbaar om de batterij op te laden. Dan kunnen we de batterij in deze maanden inzetten op de flexibele energiemarkt. We laden de batterij, in de uren dat de energieprijs laag is, op uit het net en ontladen de batterij tijdens uren dat de energieprijs hoog is.
Door deze dubbele functie wordt een batterij sneller teugverdiend.